OMURGANIN TAM DÜZGÜN BİR ŞEKİLDE KALIBA ALINABİLMESİ İÇİN ÖNCE BİR TAHTA İLE DÜZ HALE GETİRİP DİĞER YANINDA L KÖŞEMENTLER İLE KALIBA ALINMIŞTIR. DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ŞEY L KÖŞEMENTLERİN POSTA ÇATIMI ESNASINDA ENGEL TEŞKİL ETMEMESİDİR.

OMURGA KONTROL EDİLİYOR..

BİR ÖNCEKİ AŞAMANIN DEVAMLI OLARAK DİĞER TARAFTANDA KARŞILIĞA GELECEK ŞEKİLDE L KÖŞEMENTLER KONULDU. OMURGANIN TAM DÜZGÜN HAT OLDUĞUNU GÖZLE KONTROLÜN YANINA İP ÇEKME YÖNTEMİYLEDE KONTROLÜNÜ YAPIYORUZ. DÜZGÜNLÜKTEN EMİN OLDUKTAN SONRA ARTIK SIRA POSTA ÇATMA İŞLEMİNDE..

POSTALARIN OMURGAYA TAM DİK VE SANCAK İSKELE YÖNÜNDE EŞİT OTURMASI ÖNEMLİDİR.BUNUN İÇİN ARKADAN SOMYA DEMİRLERİ İLE SIKIŞTIRILIRKEN AYNI ZAMANDA GÜVERTEYE VE ÖN TARAFTAN OMURGA BOŞLUĞUNA KONTROLU 90 DERECE GÖNYELERLE YAPILMALIDIR.3. BİR İŞLEM İSE KUMPASIN DERİNLİK UCU İLE MESAFENİN EŞİTLİĞİNİN KONTROLÜDÜR.

VAPURUMUZUN POSTALARININ ÇATIMI BİTMESİYLE BİRLİKTE ŞÖYLE BİR GÜVERTEMİZİ ÜZERİNE KOYUP HEM KONTROLÜNÜ YAPIYORUZ, HEMDE MOTİVASYONUMUZU TAZELİYORUZ 🙂 DAHA ASIL İŞLER YENİ BAŞIYOR.. HADİ BAKALIM ..

ŞİMDİ ARTIK BORDA VE KARİNALARIN ŞEKİLLEME VAKTİ.. ÖNCELİKLE BİR TANE ÇITA ALARAK ELİMİZE POSTALARIN BİRBİRİNE KARŞI UYGUNLUĞU VEYA TAM POSTA VE ÇITANIN BİRBİRİNİ ÖPMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN TESVİYE KONTROLLERİ YAPILIYOR..

BEN VAPURUMUZU ELİMDEKİ ÇITALARI DEĞERLENDİRMEK İÇİN PARÇALI SARMA YAPTIM.SİZE BU DURUMUDA AÇIKLAYAYIM.SİZLER YEKPARE TEK ÇITA İLEDE SARABİLİRSİNİZ.PARÇALI SARMADA EKLENECEK UÇLAR POSTAYA EŞİT BASMALIDIR.ONUN İÇİN İŞARET ALIYORUM.VE HER SIRA ŞAŞIRTMALI OLMALIDIR.EK YERLERİ ALT ALTA GELMEMESİNE ÖZEN GÖSTERİNİZ! İLK İKİ SIRAYI KALIPTA SARDIKTAN SONRA ARTIK TEKNEMİZİ KALIPTAN ÇIKARTABİLİRİZ…

VE SARIM BİTER.. UFAK BİR BORDADA GİRİNTİ HATAM OLDU,GEÇ FARKETTİĞİM İÇİN MÜDAHİL OLMADIM ARTIK NE YAPALIM BİR YANDAN KİT BİR YANDAN MODEL BİR YANDAN BASKA İŞLER BU KADAR NAZAR BONCUĞU 🙂 NEYSE TELAFİSİNİ EDECEĞİZ..

ŞİMDİ EN ÖNEMLİ KISIMLARDAN BİRİSİNDEYİZ. AHŞAP TALAŞ TOZU,ST10 TUTKALI KARIŞTIRARAK HARÇ YAPIYORUZ.BUNU MODELİN İÇ YÜZEYİNE FIRÇA İLE SÜRÜYORUZ.EN AZ 24 SAAT KURUMAYA BIRAKIYORUZ. KURUMA SONRASI SAĞLAMLIĞI ELİNİZE ALIR ALMAZ HİSSEDECEKSİNİZ..

BU KISIMDA İSE BAŞ VE KIÇ BÖLGELERE TAKOZDA ALIŞTIRABİLİRSİNİZ ANCAK BENİM TERCİHİM MACUNLA ŞEKİL VERMEKTİ.BURADA DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN ŞEY ÇOK İNCE KIYMIK ŞEKLİNDE AHŞAP PARÇALARI MACUNUN İÇİNE SOKMALIYIZ. ÇATLAMA VE DAĞILMAYI ENGELLEMEK İÇİN.ASETAT KAĞIDI MACUNA YAPIŞMAYAN BİR MALZEME OLMASINDAN DOLAY BÖLGENİN ETRAFINA YAPIŞTIRILIP MACUN DOLGUSU YAPILIYOR. ****DİKKAT: KIÇ TARAFIN TESVİYESİNİ YAPARKEN TAKOZ ZIMPARA İLE BAŞTAN KIÇ İSTİKAMETİNE YAPILAMALİDİR. KIÇTAN BAŞ YÖNÜNE YA DA EL İLE YAPILIRSA KIÇIN KÜT FORMU BOZULABİLİR.*****

HADİ MODELİMİZİN MACUNU KURURKEN BİR YANDAN YAVAŞ YAVAŞ KABİNLERİMİZİ TOPLAYALIM.BİRAZ DAHA ŞEKLİMİZ BELİRSİN.KABİNLERİN TOPLANMASI ESNASINDA 90 DERECE GÖNYELER MUTLAKA KULLANILMALIDIR.İÇ YADA DIŞ TARAFA BASACAK YÜZEYLER PLAN ÜZERİNDEN ÖLÇÜLMELİDİR. UNUTMAYIN EMİN OLANA KADAR YAPIŞTIRMA İŞLEMİNİ SADECE NOKTALAMA YÖNTEMİYLE YAPIYORUZ.ŞİMDİLİK BÖYLE DURSUNLAR İLERİDE DAHA KABİNLERİN SAĞLAMLAŞTIRILMASI İLE İŞLEMLERİ AYRICA RESİMLEYECEĞİM.

HİÇ BİR ŞEYİ YAPIŞTIRMADAN 1 GÜVERTEYİ DE ÜSTÜNE OTURTUVERDİM :)NASIL AMA BİRAZ DAHA ŞEKLİMİZ ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI 🙂

İNSANIN CANI DURMUYOR,1 GÜVETE KABİNDE AYNI ALT GÜVERTE KABİNLERİ GİBİ TOPLANDI.2 GÜVERTE ÜSTÜNE KOYULDU. AĞIRLIK YAPMASI NİYETİ İLE ÜSTÜNE SPREYİ KOYDUM.BACA ESPİRİSİ YAPAN ARKADAŞLARIMA SELAMLAR OLSUN 🙂

ŞİMDİ DÖNELİM ASIL İŞLERE KABİNLERİMİZİ KALDIRDIK BİR KUTUYA.ÖNCE GEMİYİ KABA BİR ZIMPARA YAPIP ARALARIN İYİCE AÇILMASINI SAĞLIYORUZ. BİR TANE PAÇAVRA BEZ,BİR KABA SELÜLOZİK TİNER VE DENİZ TUTKALI MALZEMELERİMİZ. MODELİMİZİN ÜZERİNE DAMLALAR ŞEKLİNDE AZ MİKTARDA DENİZ TUTKALINI DÖKÜP,BEZ İLE YAYIYORUZ.DENİZ TUTKALI KÖPÜRMEYE VE ŞİŞMEYE BAŞLADIKCA BEZİMİZİ TİNERE BATIRARAK SİLİYORUZ ANCAK BU İŞLEM SADECE KÖPÜRENLERİN SİLİNMESİ İÇİNDİR KOMPLE TUTKALI TEMİZLEMEYELİM:)

DENİZ TUTKALI SONRASI İNCE BİR ZIMPARA YAPILIP ÇELİK MACUN UYGULAMASI YAPIYORUZ.ÇELİK MACUN 24 SAAT KURUDUKTAN SONRA TEKRAR ZIMPARA YAPILIP ÇOK İNCE BİR KAT ASTAR ATIYORUZ.BU BİZE HATALARIMIZI GÖSTERİYOR. HATALI OLAN YERLERİMİZİ GÜNIŞIĞINDA KURŞUN KALEMLE İŞARETLEYİP LOKAL OLARAK TEKRAR MACUNLUYORUZ VE ZIMPARALIYORUZ.KADİFE GİBİ BİR YÜZEY ÇIKIYOR ELİMİZE BEN ÇOK SEVİYORUM:) BU ARADA 4MM OLAN BAŞ BODOSLAMAMIZI ORTADAN KALEMLE BİR HAT ÇİZİP SANCAK İSKELEDEN BİRAZ İNCELTİYORUZ. VE TEKRAR ASTARIMIZI ATİYORUZ.

ŞİMDİ BURADA ŞUNA DİKKAT EDELİM. ASTARDAN SONRA YİNE KONTROL ETTİĞİMZİDE NOKTALAR ŞEKLİNDE GÖZDEN KAÇAN HATALARIMIZI YOKLAMA MACUNU İLE DOLDURUYORUZ VE YİNE 24 SAAT BEKLETİYORUZ.BEN PİS İŞLERİ KOMPLE YAPMAK İÇİN ŞAFT KOVANLARINIDA AÇMAYA KARAR VERDİM.PLAN ÜZERİNDEN GEREKLİ ÖLÇÜLER ALINDIKTAN SONRA GEMİNİN ÜZERİNE ÖNCE BİR ORTA HAT,AKABİNDE PROJEDEKİ ÖLÇÜLERE GÖRE MARKALAMAYI GEMİYE ZARAR VERMEDEN ÇİZDİM. SONRA GEREKLİ YERDEN MATKAP İLE İNCE BİR DELİK AÇARAK RAYBA İLE GENİŞLETTİM.KOVALARI YERİNE KOYDUM İNCE ŞAFT ÇIKIŞIDA TAKTIM VE RASTGELE BİR PERVANE TAKTIM UCUNA PERVANELER KALENDERE AİT DEĞİLDİR. AMAÇ SİMETRİĞİ VE GÖRÜNTÜYÜ KONTROL ETMEKTİR. BURADA ŞU AŞAMAALARA DİKKAT EDİNİZ. GEMİYİ BİR TERS BİR DÜZ HER AÇIDAN KOVANLARI KONTROL EDİNİZ. UNUTMAYIN USKURLAR OMURGA HATTINDAN AŞAĞI ÇIKMAZ.KONTROLLER YAPILDIKTAN SONRA KUMPAS İLE KARİNAYA YÜKSEKLİKLERİ VE OMURGAYA OLAN MESAFELERİ KONTROL EDİLMESİYLE BİRLİKTE JAPONLA SAĞLAMLIYORUZ. UÇ KISIMLARI SÖKÜP ANA KOVANLARI MACUN İLE DOLDURUYORUZ.MACUN KURUYUNCA DEVAM EDECEĞİZ 🙂

ŞAFT KOVANLARININ VE YOKLAMA MACUNLARIN ZIMPARASI YAPILDI.ÜSTÜNE GÜVERTE KAPATILDIĞINDA POSTALARIN YERLERİNİ GÖREMEYECEĞİMİZ İÇİN POSTALAR GEMİNİN DIŞINA KURSUN KALEMLE YERLERİ İŞARETLENDİ VE GÜVERTE KAPATILARAK TOPLU İĞNE NOKTALARI MATKAPLA AÇILDI.

GÜVERTEMİZ GECİCİ OLARAK TOPLU İĞNE İLE SABİTLENDİ.LUMBUZLARIN VE RAMPA ŞERİTLERİN KONTROLÜ AMAÇLI YERİNE KOYDUM.PLANDAN ALINAN ÖLÇÜLERİ GEMİ ÜZERİNE ÖNCE NOKTA ŞEKLİNDE KALEMLE İŞARETLEDİM.3. RESİMDE GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ SİMETRİK BİR ÇİZİM YAPTIM VE BAŞARILI. DAHA SONRA NOKTALADIĞIMIZ YERLERİ İNCE MATKAP UCUYLA DELDİK ŞİMDİ RAYBA İLE GENİŞLETME ZAMANI.. LUMBUZ ÇAPI 5MM

RAYBANIN KONİK UCU SAYESİNDE BAŞARILI BİR YATAK AÇIYORUZ.KONİK OLDUĞU İÇİN HEM TEMİZ HEMDE ARKASI DAHA DAR OLDUĞU İÇİN LUMBUZ İÇERİ DÜŞMÜYOR. BENİM İÇİN SORUN DEĞİLDİ GÜVERTEM AÇIK ANCAK KAPALI OLAN MODELLERDE LUMBUZ İÇERİ DÜŞTÜĞÜNDE COK SES YAPIYOR VE SİNİR BOZUCU OLUYOR 🙂

İŞTE LUMBUZLARIMIZ PİRİNÇ BORUDAN ÖZENLE KESİLDİ YERİNE KOYULDU VE İÇ TARAFTAN JAPONLA DESTEKLENDİ. HADİ ŞİMDİ GÜVERTEMİZİN MONTAJ HAZIRLIĞA BAKALIM..

BURADA BENİM ÇOĞU GEMİDE GEREK VAR YA DA YOK DEMEDEN ÜŞENMEYİP YAPTIĞIM BİR HAZIRLIĞI SİZİNLE PAYLAŞACAĞIM. GÜVERTENİN OMURGA HATTINA TUTUNMA YÜZEYİNİ ARTTIRMAK İÇİN SARMA ÇITALARINDAN EK YÜZEYLER YAPIYORUM POSTA ARASINA ANCAK BURADA ŞU KONUYA ÖZELLİKLE DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUM KONULAN EK PARÇALAR GÜVERTEYE TÜMSEK YARATMAMALIDIR.!

GÜVERTEMİZİN ANA HAT ÜZERİNİ EPOKSİ YAPIŞTIRICI İLE YAPIŞTIRDIM,ANCAK YAN KISIMLARI ST10 TUTKAL SÜRDÜM. BURADA FARKETTİYSENİZ YAKLASIK POSTA KENARLARINDAN BİRER PARMAK İÇERİDE BIRAKTIM TUTKALI.GÜVERTE YUKARIDAN BASTIĞINDA TUTKAL YADA YAPIŞTIRICI TÜREVİ MADDELER DIŞARIYA TAŞIP KURUDUGUNDA TEMİZLEMESİ ÇOK AMA ÇOK ZOR OLUYOR.. ÖZELLİKLE EPOKSİ VE ST10 TUTKAL.

VE FİNALL.. GEMİMİZİN GÜVERTESİNİ YERİNE KOYDUK.TOPLU İĞNELER İLE ÇAKTIM. BAKTIM Kİ SAĞLAM OLSUN KAÇMASIN DEDİM BİRDE ÜSTÜNE ÜŞENMEDEN LASTİKLEDİM.. 🙂 BUGUNLUK BU KADAR ARTIK MODELİMİZ BİRAZ DİNLENSİN ÇOK YÜKLENDİK 🙂

KALENDER VAPURUMUZUN ARTIK GÜVERTESİNİN YAPIŞMA İŞLEMİ TAMAMLANDI.İĞNELERİMİZİ SÖKTÜK ,LASTİKLERİMİZİ ÇIKARDIK.ŞİMDİ SARMA ÇITALARI İLE GÜVERTE ARASINDAKİ HATTIN KUSURSUZ OLMASI İÇİN MACUNLA DOLGU İŞLEMİNİ YAPTIK.LUMBUZLARIMIZIN ETRAFLARINI MACUNLADIM.BURADA TAVSİYEM ŞUDUR;MACUN KÜRLEŞMEYE BAŞLADIĞI ANDA İTİBAREN SPATULANIZ İLE YAPACAĞINIZ KABA TEMİZLİK SONRASINDAKİ ZIMPARA OLAYINIZI EN AZA İNDİRGEYECEKTİR.

GÜVERTEMİZİN KIÇININ UÇ KISMI YAKLASIK 4MM KADAR FAZLA İDİ.TAKOZ ZIMPARA İLE ALDIM.VE İNCE ZIMPARA İLE TEMİZLENDİ.BURADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTA TAKOZ YADA HERHANGİ BİR ZIMPARA İLE TEMİZLEME İŞLEMİ YAPARKEN KIÇ FORMA ZARAR VERMEMELİYİZ.

GENEL FORMU YAKALADIKTAN SONRA GÜVERTE ÜSTÜNÜ MASKE BANDI İLE KAPATARAKTAN BİR KAT İNCE ASTAR ATTIM.BU BENİM GÖRÜŞÜMCE HEM BÜTÜNSEL YÜZEY SAĞLADIĞI İÇİN GÖZÜ YORMUYOR,HEMDE YİNE GÖZDEN KAÇAN YADA YENİ OLUŞAN HATALAR VARSA BİZE GÖSTERİYOR.HATALARIMIZ HEP ÇIKACAK,HEP GÖZDEN KAÇACAK.ÜŞENMEDEN EN AZA İNDİRGEMELİYİZ.

GEMİMİZ TEZGAHIMIZA GELDİ TEKRARDAN MASKE BANDINI AÇTIM.BAKIN ÖNLEM ALMANIN EN GÜZEL YANİ YÜZEY TERTEMİZ. ŞİMDİ PROJE ÜZERİNDEN PARAMPET ÇITALARININ GELECEĞİ NOKTALARININ GÜVERTE ÜZERİNE GELECEĞİ YERLERİ MARKALAYIP,JAPON SÜRECEĞİMİZ SINIRLARI CİZECEĞİZ.HADİ BAŞLAYALIMM..

GEMİNİN YANINDA GÖRDÜĞÜNÜZ ÜZERE PLAN ÜZERİNDEN ALDIĞIM ÖLÇÜLERİ ANLAYACAĞIM DİLDE BİR KAĞIDA YAZDIM.MERKEZ HAT ÜZERİNDEN UZUNLUĞU BELİRLEYİP 90 DERECE GÖNYE VE CETVEL SAYESİNDE YAN KENARLARIN SİMETRİK VE DOĞRU OLMASINI SAĞLAMAYA CALISIYORUZ. 2. RESİMDE İSE ÇITA KALINLIĞINI EL YORDAMIYLA HİÇ KALDIRMADNA EŞİT BİR ŞEKİLDE GEMİ ETRAFINDA CİZİYORUZ.BU BİZİM JAPONU NERELERE SÜRECEĞİMİZİ BİZE GÖSTERECEKTİR.YADA ÇITANIN İÇERİYE YADA DIŞARIYA DALMASI DURUMUNDA BİZE BİR UYARI SAĞLAYACAKTIR.

GENEL HATLAR ÇİZİLDİ,YOLCULARIN İNİŞ VE BİNİŞ YAPACAĞI HATLAR MARKALANDI.

BAŞ TARAFIN PLAN ÜZERİNDEN ALINAN ÖLÇÜYE GÖRE PARAMPET YÜKSEKLİĞİ YAKLAŞIK 9MM. 2MM KÜPEŞTE ÇITA KALINLIĞI HESAP EDİLEREK 7 MMLİK ÇITA İLE PARAMPETLER YAPILDI.DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTA PARAMPET ÇITALARIN TAM SİMETRİK EŞİT YERDE BİTMESİ VE BAŞ TARAFTA TAM OLARAK BİRBİRİNİ ÖPMESİDİR. (ÖNEMLİ:ÇITALANIN GÜVERTEYE YAPIŞACAĞI YÜZEY HARİCİNDEKİ İÇ VE DIŞ TARAFI İNCE ZIMPARA İLE YAPIŞTIRILMADAN ÖNCE TEMİZLENMELİDİR.YAPIŞTIKTAN SONRA BUNU YAPMAK ÇOK DOĞRU DEĞİLDİR.) BUGUNLUK BU KADAR YETERLİ.. NASIL OLUYOR SİZCE? OLUYOR MU DERSİNİZ?

BİRAZ ARADAN SONRA KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDİYORUZ.BAŞ PARAMPETLERDEN SONRA KIÇ PARAMPETİ YERİNE ALIŞTIRIP YAPIŞTIRDIM.BEN BURADA İŞİN BASİTE KAÇARAK İTHAL DAKOTA MALZEME KULLANDIM.ANCAK ELİNİZDE YOK İSE SICAK SUDA BEKLETİLMİŞ VE SICAK BİR BORU ETRAFINDA DÖNDÜREBİLECEĞİNİZ BİR ÇITA İLE DE BU İŞLEMİ YAPABİLİRSİNİZ.

ŞİMDİ İSE GEMİNİN VASAT KISIMLARINDAKİ PARAMPETLERİ YAPIŞTIRDIK.GAYET GÜZEL ŞİMDİ ARTIK GÜVERTE KAPLAMA HAZIRLIĞI YAPILACAK.

DEĞERLİ ARKADAŞLARIM HER NE KADAR GÜVERTE ÜZERİNE LAZERLE YERLERİNİ BELİRMİŞ OLSAKTA OLUR YA İNSANLIK HALİ BİZDEN KAYNAKLI KESİMDEN KAYNAKLI BİR HATA OLABİLİR DİYEREK KUMPAS İLE KABİNLERİ SANCAK İSKELE OLMAK ÜZERE 4 KÖŞESİNDEN UZAKLIKLARI KONTROL EDİLDİ.BURADA ŞUNA DİKKAT EDİNİZ KUMPAS SANCAK TARAFTA ÖLÇÜM YAPARKEN YÖNÜ NEREYE BAKIYORSA DİĞER TARAFTADA ÖYLE OLMALI.HERŞEYE EMİN OLDUKTAN SONRA SADECE 1ER DAMLA JAPON İLE YERLERİNE YAPIŞTIRIYORUZ UNUTMAYIN GEREKLİ İŞLEMLER YAPILDIKTAN SONRA BİNALARIMIZ YERİNDEN SÖKÜLECEKTİR.BUNU DÜŞÜNEREK YAPIŞTIRALIM 🙂

ŞİMDİ HERKESİN ÇOK SORDUĞU AMA ÇOK BASİT OLAN BİRŞEYİ SİZE AKTARMAK İSTİYORUM.HER KÖŞE 45 NASIL DÖNÜLECEK DİYE SORUYORUZ.2 RESİMDE GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ BİRAZ FAZLALIKLI YERİNE ALIŞTIRIYORUZ VE YAPIŞTIRMADAN 45 DERECE MAKET BIÇAĞI İLE HER İKİ KAPLAMAYI AYNI ANDA KESTİĞİNİZDE YERİNE OTURUYOR.

ŞİMDİ İSE İLERKİ AŞAMALARDA İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRMASI VE HERHANGİ BİR HATANIN GERİ DÖNÜŞÜNÜN OLMAYACAĞINI HESAP EDEREK TEMKİNİ İLERLİYORUZ.KABİNİ SÖKMEDEN İÇİNDEN GÜVERTEYLE BİRLİKTE 2 DELİK AÇIYORUZ.BURALARA ÇİVİ YAADA BASKA MALZEME İLE SAPLAMA YAPACAĞIZ. BU İŞLEM TAMAMLANDIKTAN SONRA ORTA BİNA KABİNİMİZİ SÖKÜYORUZ Kİ ÇALIŞMA KOLAYLIĞI SAĞLANSIN. BENCE GÜZEL OLMUŞ GİBİ DURUYOR 🙂

AYNI ŞEKİLDE BAŞ VE KIÇ KABİNİN ÇERÇEVELERİNİ DÖNDÜKTEN SONRA İÇ BUNLARI DELMEK YERİNE İÇLERİNE DAYANAK AMAÇLI L ŞEKLİNDE 2 ÇITA YAPIŞTIRIYORUM. GÜVERTEYE PARALEL OLAN ÇITA İSKELEYE,GÜVERTEYE DİKİNE OLAN ÇITA İSE KABİNİN KIÇA KAYMASINI ENGELLEDİĞİ İÇİN İLERİDE MONTAJLARKEN BİZE ÇOK KOLAYLIK SAĞLAYACAK. BU İŞLEMLERİN ARDINDAN BAŞ KABİNİDE YERİNDEN SÖKEREK BU İŞLEMİDE TAMAMLIYORUM..